Istoria delicioaselor croissante

Bune cu ciocolata, cu cafea (cu sau fara lapte), cu fructe proaspete, cu unt sau simple… croissantele nu doar ca sunt un simbol al bucatariei frantuzesti (desi bloggerii culinari au o alta parere), ci si o gustare delicioasa pe care o servim in special la micul dejun si pe care o gasiti si in boulangeria noastra.

Si pentru ca adoram sa servim croissante (nici nu aveam cum sa nu o facem la cat sunt de gustoase), in articolul de pe acest blog delicios discutam despre istoria acestui produs pufos si in acelasi timp usor crocant. Si iata ce am aflat.

cornuri

cornuri

Croissante – frantuzesti sau nu prea?

Istoricii spun ca pentru prima data ceea ce numim astazi croissante au fost preparate in cuptoarele austriecilor. Insa, mentionarea propriu-zisa, intr-o carte de bucate, a fost realizata de catre francezi, in 1891. Tot acestia sunt printre cei care adora sa serveasca cafea cu croissante la micul dejun, untul fiind principalul ingredient care aduce aroma acestor produse.

Si pentru ca francezilor le-a placut tare mult croissantul, acestia au hotarat ca din 1920 croissantele sa devina produse nationale, pline de savoare, alaturi de baghetele.

Cum cum a ajuns croissantul in Franta?

Avand in vedere faptul ca mai toti francezii adora croissantul, este firesc sa ne intrebam cum a patruns el pe meleagurile frantuzesti. Iar unii bloggeri culinari sustin ca acesta ar fi fost adus pe acest taram de catre Maria Antoneta, de originice austriaca. Acest eveniment se intampla undeva in 1770. Mai mult decat atat, Maria Antoneta este cunoscuta drept regina revolutiei franceze. Se pare ca ea fost cea care a rostit o vorba ramasa in istorie: „Let them eat croissant” – „Lasa-i sa manance croissant”. Aceasta a venit ca un raspuns la plangerile francezilor care spuneau ca monarhia ii saracea atat de tare incat nu aveau nici paine sa manance.

De ce au croissantele forma de semi-luna?

Sunt foarte multi experti care sustin faptul ca forma de semi-luna a croissantelor provine de la atacul turcilor, care in 1683 au incercat sa asedieze Viena. Se pare ca acestia au incercat sa sape un tunel pe sub zidurile orasului. Insa, un patiser care lucra pana tarziu in noapte au auzit zgomotele si a decis sa alerteze armata austriaca. Dupa acest eveniment, patiserul a creat un kipferl, adica un produs de patiserie care avea forma de semiluna. Acesta facea trimitere la steagul otoman, reprezentand un simbol al invingerii acestora.

Cat de importanta este faina pentru prepararea croissantelor?

Raspunsul este simplu: deosebit de importanta. Faina pentru croissante trebuie sa fie nealbita, astfel incat croissantul sa capete acea culoare crem specifica.

 

 

2019-02-28T15:09:54+00:00